Geneeskunde

Voordat je jezelf basisarts kunt noemen, moet je eerst de driejarige master Geneeskunde afronden. Je begint met een gedeelte theorie. Halverwege het eerste jaar van je master begin je met je coschappen.

Coschappen is een reeks klinische stages waarbij je alles wat je tijdens je studie geleerd hebt in de praktijk gaat toepassen. Van een starter ontwikkel je je dan tot een beginnend beroepsbeoefenaar. Je medische kennis, vaardigheden en professioneel gedrag demonstreer je in de praktijk.

Waarom de master Geneeskunde in Leiden?

 • De opleiding is kritisch-wetenschappelijk georiënteerd.
 • Tijdens de geneeskundeopleiding kom je in een plezierig, stimulerend en uitdagend leerklimaat terecht. Het zet je aan tot een levenlang leren, samen met anderen.
 • Je doet je coschappen op afdelingen in het LUMC en ziekenhuizen in de omgeving, zoals Den Haag, Gouda en Delft.
 • Je krijgt de gelegenheid om in het buitenland te studeren. Na het eerste jaar krijg je daar in elk studiejaar de kans voor. Vooral in het derde jaar komen studenten overal terecht. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden: Suriname, Zuid-Afrika, Groot Brittannië, Zweden, Verenigde Staten, Duitsland.
 • In het onderwijsprogramma krijg je de unieke kans om een MasterPlustraject te volgen op het gebied van de epidemiologie. Je doet dan kennis en vaardigheden op die boven de eindtermen van de opleiding uitstijgen. Voor de aantekening MasterPlus kom je in aanmerking als je 30 ECTS extra hebt gehaald.
 • Binnen het onderwijs is er aandacht voor ontwikkelingen in zorg en maatschappij.

Master details

 • Graad Master of Science in Geneeskunde
 • Onderwijsvorm Voltijd
 • Duur 3 jaar
 • Start September
 • Taal Nederlands
 • Vestigingsplaats Leiden
 • Croho/isatcode 66551

Student aan het woord

Fenna Jansen, co-assistent

“Je kunt overal een kijkje nemen: hoe gaat het er aan toe bij cardiologie en bij neonatologie?”

“Na je vaste vakken uit de bachelor mag je eindelijk de collegebanken uit en praktisch iets gaan doen met de theorie die je geleerd hebt. Je kunt je gaan onderscheiden uit de massa en het contact met artsen en arts-assistenten is veelal 1 op 1. Dit geeft unieke leermomenten. Daarnaast heb je veel contact met patiënten. Daar draait het vak geneeskunde immers om. Gelukkig is alles nog redelijk vrijblijvend en zorgeloos. Je mag meedenken en meedoen en je krijgt al behoorlijk wat zelfstandigheid. En je hebt altijd een back-up, iemand waar je mee overlegt of wat je doet goed is. Zo is het een hele veilige en prettige leeromgeving. Het is best uniek dat je op allerlei afdelingen “zomaar” rond mag lopen, dat besef ik maar al te goed! Natuurlijk zijn er ook enge of vervelende dingen maar daar moet je mee om leren gaan. Dat is inherent aan het vak van arts.

Promoveren
Na mijn studie wil ik graag promoveren. Waar en waarin precies weet ik nog niet. Daar hoop ik bij het lopen van mijn keuzecoschap en semi-artsstage achter te komen. Gynaecologie heeft momenteel mijn voorkeur, maar dat kan nog veranderen. Als ik nog geen plek vind wil ik eerst ergens in een perifeer ziekenhuis gaan werken als arts-assistent. En dan daarna hoop je natuurlijk ergens in opleiding te kunnen komen… Dat kan voor sommige specialisaties moeilijk zijn maar ik denk dat ik uiteindelijk wel op een plek terecht kom waar ik me thuis voel.

Levenslang leren
Aankomende masterstudenten geneeskunde moeten goed beseffen waar ze aan beginnen. De opleiding duurt nog 3 jaar en ook daarna ben je niet klaar met leren ook al verdien je wel geld. Maar je moet ook niet te bang zijn om eraan te beginnen: de overstap naar de echte kliniek is pittig, maar heel leuk. Je groeit er erg veel door als mens, naast dat je kennis en ervaring enorm toenemen. De dingen die je ziet en doet zul je de rest van je leven onthouden. Het is gewoon een heel bijzondere tijd!”

LUMC op YouTube

Volg ons op Twitter!

PhD program Graduate School Leiden University Medical Centre (LUMC)

Word zelfstandig onderzoeker en volg het PhD-program van het LUMC! Je rond het programma af met het schrijven en verdedigen van je dissertatie.

Ontdek een master die bij jou past!