Forensische criminologie

Forensische criminologie is een intensieve masteropleiding aan de gerenommeerde Rechtenfaculteit van Universiteit Leiden. Deze studie heeft een breed multidisciplinair perspectief en richt zich op het gebruik van specialistische expertise in de strafrechtspleging.

Bovenop de actualiteit

In de strafrechtspleging wordt gebruikgemaakt van wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Hierbij speelt een reeks van disciplines een rol, zoals forensische psychiatrie, criminalistiek en forensische accountancy. In deze master zit je als student bovenop de actualiteit en richt je je op zaken als witwassen, fraude, DNA analyses, aard en omvang van de misdaad en psychopathologie. Onze opleiding etaleert daarmee een perfecte wisselwerking tussen de vele disciplines waarop de criminologie steunt.

Waarom deze studie?

De criminologie-opleidingen aan Universiteit Leiden hebben een uitstekende reputatie. Met deze uitdagende studie ontwikkel je je tot een breed georiënteerde criminoloog en zul je merken dat je goede kansen hebt op de arbeidsmarkt.

Master details

  • Graad Master of Science in Forensische criminologie
  • Onderwijsvorm Voltijd, deeltijd
  • Duur 1 jaar
  • Start September, februari
  • Taal Nederlands
  • Vestigingsplaats Leiden
  • Croho/isatcode 60418

Prof. Joanne van der Leun

“Aan de hand van verschillende disciplines tezamen proberen we criminaliteit te verklaren en er oplossingen voor te vinden.”

“De criminologie heeft heel duidelijk sociologische wortels, maar het recht is voor criminologen ook van groot belang.

Ik heb zelf een interdisciplinaire studie gevolgd in Utrecht, Algemene Sociale Wetenschappen. Daarbij verdiepte ik me in de vraagstukken waar grote steden mee worstelen en gaandeweg raakte ik gefascineerd door afwijkend gedrag zoals crimineel gedrag. Ik ging me specialiseren in illegale migratie. De relaties tussen internationale migratie en criminaliteit houden me nog altijd bezig.

Criminaliteit is een complex vakgebied. Je kunt vanuit de sociologie naar criminaliteit kijken: wat doet groepsvorming in een achterstandswijk? Waarom gedragen mensen zich in steden anders dan in dorpen? Maar je kunt ook vanuit de psychologie naar criminologie kijken: waarom gaat een vrouw in zee met een mensenhandelaar? Waarom laat een migrant zich uitbuiten door een werkgever? Waarom vervalt de ene adolescent wel in blijvend crimineel gedrag en de ander niet? In deze master is geen taboe op vragen: we onderzoeken alle mogelijkheden. Aan de hand van verschillende wetenschappelijke disciplines proberen we criminaliteit te verklaren en er oplossingen voor te vinden. Juist de combinatie van kennis van rechten en sociale wetenschappen, en daarbinnen een stevige basis van methoden en technieken, is een heel aantrekkelijke. Afgestudeerden komen goed beslagen ten ijs.

Er is veel vraag naar deskundigen op het gebied van criminaliteit en veiligheid. Criminologen kunnen uitstekend aan die vraag beantwoorden. De studie is blijvend populair doordat veiligheid een centraal thema is in de hedendaagse maatschappij. We hoeven nooit te zoeken naar praktijkvoorbeelden voor onze colleges.

De master geeft een verdieping in de inzichten over criminaliteit. Mijn ervaring is dat studenten het heel prettig vinden dat ze in de master bepaalde vraagstukken zelf mogen gaan uitdiepen. Zelf vind ik het heel belangrijk dat ze ook regelmatig de straat opgaan en gaan kijken hoe zaken in de praktijk gaan.”

Facebook

Join us on Facebook

Join the Masters of Leiden Law School: Forensische Criminologie

Play Master Forensische criminologie

Virtuele tour faculteit Rechten

Play Virtuele tour faculteit Rechten

Ontdek een master die bij jou past!