Praktische informatie

aanmelding

Toelatingseisen, toelatingsprocedure en deadlines

Aangezien iedere opleiding aparte toelatingseisen en procedures heeft, vind je bij je opleiding of specialisatie informatie op maat onder de tabs in het menu links op de pagina:

 • Entry requirements/Toelatingseisen
  Hier vind je precies aan welke toelatingseisen je moet voldoen. Om te weten of je toelaatbaar bent, moet je altijd een toelatingsverzoek indienen.

 • How to apply/Aanmelden
  De meeste studenten zullen een toelatingsverzoek moeten indienen via het online formulier van de Universiteit Leiden. Als je wordt toegelaten, schrijf je je voor je studie in via Studielink.
  Als je een Leids bachelordiploma hebt en direct toelaatbaar bent, is inschrijven via Studielink voldoende. Als blijkt dat je niet direct toelaatbaar bent, word je door Studielink alsnog naar het online formulier verwezen om een toelatingsverzoek in te dienen.
  Welke procedure en deadlines voor jou gelden, zie je wanneer je bij deze tab de vragen invult. Je krijgt dan je aanmeldprocedure op maat.

 • Tuition Fee/Collegegeld
  Als je de vragen invult, zie je hoeveel jouw collegegeld bedraagt en eventuele andere praktische informatie over de betaling ervan.

Huisvesting

Niet alle studenten die hun bachelordiploma in een andere stad hebben gehaald en in Leiden een masteropleiding gaan doen, zullen naar Leiden verhuizen. Maar als je toch besluit om in Leiden te gaan wonen, omdat de reisafstand te groot is of om andere redenen, kun je woonruimte vinden via DUWO. Deze organisatie verhuurt in Leiden zo’n 6000 woningen aan studenten.

Op de website met bacheloropleidingen, studereninleiden.nl, staat een uitgebreide lijst met kamerbureaus en tips.

Visa en verzekeringen

Internationale studenten moeten, vóór ze naar Nederland komen, een visum regelen en zorgen dat ze een ziektekostenverzekering afsluiten.

 • Op de Engelstalige website voor aanstaande studenten vind je meer informatie over visa
 • Informatie over verzekeringen is te vinden op de website van het Nuffic.

Bijzondere omstandigheden

Studenten met een handicap of (chronisch) zieke studenten kunnen het beste contact opnemen met de studieadviseur of -coördinator om de mogelijkheden te bespreken tot het volgen van een alternatief programma. Bij de studentendecanen kunnen zij terecht om te bekijken of zij recht hebben op financiële ondersteuning. Kijk voor meer informatie op de site van Fenestra, het Informatiecentrum voor studenten met een functiebeperking.

Ontdek een master die bij jou past!